Διάσωση του κινηματογραφικού αρχείου του Νίκου Μπιλιλή

Διάσωση του κινηματογραφικού αρχείου του Νίκου Μπιλιλή

Αρ. Πρωτ. 2582/20.12.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Πολιτισμού


Ένα μοναδικό αρχείο τόσο από ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτικής πλευράς είναι το κινηματογραφικό αρχείο του κινηματογραφιστή Νίκου Μπιλιλή, ενός ανθρώπου που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει πολλά στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Το κινηματογραφικό αρχείο που έχει στη διάθεσή του και συντηρεί με δικά του έξοδα και κόπο ο Νίκος Μπιλιλής ξεκινά από το 1895 και φτάνει μέχρι το 1990. Είναι σαφές ότι ένα τόσο παλιό, μεγάλο και ποικιλόμορφο αρχείο, είναι δύσκολο να συντηρηθεί και να διατηρηθεί αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Απαραίτητες προϋποθέσεις η διάθεση του κατάλληλου χώρου, η οικονομική υποστήριξη, αλλά και η συντήρηση του αρχείου από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η διάθεση του κινηματογραφικού αρχείου αποτελεί εξάλλου και αίτημα του ιδιοκτήτη του Νίκου Μπιλιλή, ο οποίος αδυνατεί πλέον να συντηρεί το κινηματογραφικό του αρχείο, ενώ υπάρχει περίπτωση αν δεν αναλάβει κάποιος κρατικός φορέας την αξιοποίησή του, να αναγκαστεί να προσφέρει το αρχείο αυτό σε ξένο φορέα.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού:

- Τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με την αξιοποίηση του κινηματογραφικού αρχείου του Νίκου Μπιλιλή;

- Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το εν λόγω αρχείο σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου